Till Asien med sexorna
Sexorna har sedan terminsstarten arbetat med musik i Afrika och vi beger oss nu vidare till Asien. Tanken är att vi i detta tema som jag kallar ”Musik jorden runt” ska ta oss genom alla världsdelar utom Europa.
Vi börjar med Kina
I Kina fanns något som kallades dynastier, i en dynasti fanns en härskare och härskarrollen ärvdes vidare i generationer. Varje gång en ny familj erövrade härskarrollen skapades en ny dynasti, och det påverkade musiklivet i Kina. Grundtonen i den kinesiska skalan (som vi kommer till senare) blev nämligen en annan. Man tog ett bamburör som var ca 30 cm långt och blåste i det och fick på så sätt fram den nya grundtonen, som blev grund till den nya skalan. Som tur var så kunde en dynasti finnas i flera hundra år, så de behövde inte ändra sig så där hemskt ofta.
Instrument
Pipa är ett kinesiskt intrument som låter och ser ut så här. Den har fyra strängar som är stämda e, a, b, låga e. Man spelar melodin på den högsta strängen och kompar på de andra.
I detta klipp ser ni både p´ip´a och erhu spela tillsammans. Erhu är en större variant på ett instrument som kallas Hu chin som endast har två strängar. Man spelar på en stråke som träs in mellan strängarna.
Här är ett kinesiskt band som finns idag, 12 tjejer som tillsammans spelar typ alla kinesiska instrument som finns. De heter något så enkelt som 12 girls band.
Pekingopera
Opera är väldigt populärt i Kina, det finns många olika operastilar och de har var och en fått namn efter platsen där de uppkom. Den mest kända stilen är Pekingoperan (Peking är Kinas huvudstad), som kom till för ungefär 300 år sedan. Pekingoperor handlar om kampen mellan det goda och det onda, där det goda alltid segrar, som tur är. De som vill vara med i en Pekingopera måste vara mycket duktiga på att dansa och sjunga, man måste också vara akrobatisk och kunna pantomim. Operastjärnorna i Kina har tränat hårt på allt detta sedan de var 10 år gamla. Här hör och ser ni hur det kan se ut på operan i Kina. Lite annorlunda mot den opera vi ser i Sverige, eller hur? (Om ni vill veta hur det kan låta i Sverige kan ni lyssna här.)
Vi börjar så, och fortsätter sen.
Marika
